Warning: Undefined array key "cron_time" in /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/subscribe-to-category/subscribe-to-category.php on line 28

Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/pro-wp-limit-login-attempts/wp-limit-login-attempts.php on line 66

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/subscribe-to-category/subscribe-to-category.php:28) in /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/dw-question-answer/inc/Posts/Base.php on line 20
Technical Writing jako ideální práce na částečný úvazek – z pohledu manažera – TWguild.cz

Technical Writing jako ideální práce na částečný úvazek – z pohledu manažera

V minulém blogu jsem popsala, jak fungoval částečný techwriterský úvazek v mém případě. Teď už pár let zase pracuju na plný úvazek, ale částečné úvazky dál podporuju, protože talentovaní lidé nerostou na stromech ani si je nemůžeme jít koupit do obchodu. Zejména ve světě IT firem, ale ne jenom tam, můžeme pozorovat trvalý nedostatek talentovaných vývojářů, UX designérů a researcherů, inženýrů kvality, ale také technical writerů.

Omlouvám se za anglicizmy, ale tady je přesně vidět, kde se jako Česká republika ve světě IT a technické komunikace nacházíme. České termíny buď neexistují nebo jsou podobně legrační jako národně obrozenecká čistonosoplena.

V současné době v hodně firmách zaznívá proklamace o budování větší diverzity v týmech. A já ráda používám právě částečné úvazky jako nástroj, jak větší rozmanitosti dosáhnout. Chcete mít v týmu mladé lidi? Zkušené matadory? Více žen? Nebo třeba multitalenty, kteří se nespokojí v životě s jednotvárnou kancelářskou prací?

Připravte částečný úvazek pro studenty, maminky na mateřské, zpěváky, fotbalisty, malíře, organizátory konferencí a festivalů nebo writery a writerky ve věku, kdy už se (možná kvůli tomu, že se musí starat o svoje rodiče a pomáhají s vnoučaty) nemohou nebo nechtějí práci věnovat na plný pracovní úvazek. A proč?

Protože můžete získat ten talent, který ve všech oblastech dnes tolik potřebujeme. Talentovaný a pracovitý člověk dokáže někdy v polovičním čase odvést stejně práce jako dva další zaměstnanci na plný úvazek. Proto bych si moc přála, abych přestala vídat v inzerátech: Hledáme technical writera na plný pracovní úvazek. 

Skončila bych ráda jedním postřehem. Částečný úvazek může mít negativní konotaci a zní pejorativně sám o sobě, protože nám může evokovat, že člověk pracuje tak nějak částečně, zatímco ten, kdo pracuje na plný úvazek pracuje naplno. To ale vůbec nemusí být pravda. Důležitá je zkušenost a rychlost, ne počet odpracovaných hodin. Jak byste nazvali částečný úvazek vy? 

Leave a Reply