Warning: Undefined array key "cron_time" in /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/subscribe-to-category/subscribe-to-category.php on line 28

Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/pro-wp-limit-login-attempts/wp-limit-login-attempts.php on line 66

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/subscribe-to-category/subscribe-to-category.php:28) in /data/web/virtuals/336202/virtual/www/domains/twguild.cz/wp-content/plugins/dw-question-answer/inc/Posts/Base.php on line 20
Mission Possible aneb Ze života tech writera – TWguild.cz

Mission Possible aneb Ze života tech writera

“Dobrý den, jsem tech writer přidělený na váš subsystém.” skoro zašeptám a tvářím se jako tajný agent při vyšetřování superobtížného úkolu. Pustí mě dovnitř, na Google Meet. Nikdo moc netuší, co vlastně dělám, a tak mám šanci se tu v klidu porozhlédnout.

Tenhleten týpek v černém tričku určitě něco ví. Měla bych s ním promluvit mezi čtyřma očima nebo spíš mezi dvěma klávesnicemi. Píšu si poznámku.

Šéf týmu hovoří o plánech do budoucna. Mezi řečí zachytím zajímavou informaci, která jen tak nenápadně proplouvá mezi řádky sděleného. Tak na tebe, chlapečku, si dám pozor, tohle mi budeš muset vysvětlit.

Mám, co jsem hledala, několik stop, a všechny vedou k dalšímu releasu. Meeting končí. Vytrácím se společně s ostatními a vypínám kameru. Přišel čas na opravdové vyšetřování.

“Dobrý den, pane vývojáři,” začínám nenucený rozhovor, zatímco na druhé obrazovce klikám všechny dostupné informace o jeho komponentě. Naštěstí je developer sdílný, nezatlouká a nevytáčí se, poskytne mi několik šikovných odkazů a zaváže se i k další spolupráci. Takhle se mi to líbí. S díky se loučím. 

Čeká mě probírání se předměty doličnými a titěrná detektivní práce. Dedukce je mi vlastní a slovy vládnu lépe než Sherlock Holmes. Za chvíli mám jasno. 

Nasazuji si svůj červený klobouk, teď si posvítíme na šéfa týmu. 

“Dobrý den,” stojím mezi dveřmi a vytahuju svůj TW odznak, “máte dokumentaci? A mohla bych ji vidět?”

I takhle může vypadat práce některého z našich každodenních hrdinů. Dokumentačních hrdinů. Jejich revír jsou technologie, jejich zbraně jsou slova. Pomáhají uživatelům a chrání dobrou pověst firmy.

To jsme my, dokumentaristé, technical writeři, písaři, díky nám zjistíte, jak pracovat se softwarem či hardwarem, provedeme vás procesem instalace a používáním funkcionalit vaší oblíbené appky. Jako první jsme na místě činu, vyzkoušíme za vás a sesbíráme všechny stopy vedoucí k dokonalému uživatelskému zážitku.

No dobře, tak aspoň k bezproblémovému fungování. 

Někteří z nás pracují v temnu comandlajny (příkazového řádku), jiné povahy upřednostňují barevnost uživatelského rozhraní. Ať už preferujete kteroukoli z variant, vězte, že být technickým spisovatelem je práce snů (a nemyslím ty sny, kdy vás pronásleduje Godzilla).

Dejte nám vědět, jestli jste tým “comandlajna” nebo “guíčko” a jestli chcete číst další příběhy Ze života tech writera.

One comment

Leave a Reply